Bylinky I.

bylinky-1.jpgTrápi vás jarná únava?

Bráňte sa! Prostriedky sú všade okolo vás. Je skorá jar, slnko vytiahlo prvé rastlinky zo zeme a vy stúpate po zázrakoch prírody, ani o tom neviete. Pripadá vám divné živiť sa korienkami a bylinkami, pásť sa ako zvieratko? Uvedomte si, že mladé rastlinky teraz zjari skrývajú v sebe množstvo výživných látok, častokrát viac vitamínov než jablká z Kauflandu, ktoré od jesene boli skladované všelikde.

bylinky-1-pupava.jpgPúpava

Budete prekvapení, ako vás za pár dní postaví na nohy. Odporúča sa štrnásťdňová kúra: každý deň si odtrhnite desať púpav a zjedzte len stonku.

Deti z nej robia venčeky, vy si z nej urobte šalát. Používa sa na to celá rastlina. Môžete ho podávať so zemiakmi a vajíčkom namäkko ako odporúča známa bylinkárka Maria Treben.

Púpava čistí krv, pomáha zlepšovať stav žlčníka a pečene. Ak máte uhrovitú tvár, pleť vám prečistí okrem púpavy ešte aj ďalšia rastlinka: pŕhľava.

bylinky-1-prhlava.jpgPŕhľava

Páli, však? Od malička nám hovorili: vydrž, nebudeš mať reumu. Asi na tom niečo pravdy bude, ale v odbornej literatúre som našla mnohé iné dobré vlastnosti tejto “buriny”.

Kým sú žihľavové výhonky mladé, treba si z nich urobiť mesačnú čistiacu kúru. Prečistí sa vám krv a s ňou i pleť. Jednu šálku treba vypiť ráno a ďalšie dve v priebehu dňa po dúškoch. Zvýši sa obsah železa v krvi a budete sa cítiť mlado a čerstvo.

Ešte jeden zázrak prírody nám vyrastá takto zjari pod nohami a tým je podbeľ.

bylinky-1-podbel.jpgPodbeľ

Jeho typické žlté kvietky svietia doďaleka, najviac ma hnevá, že akoby hlavne lemovali cesty a tam ja zásadne bylinky nezbieram. Olovo z výfukov nie je moja obľúbená esencia v čajoch. Našťastie nájdete ich aj rozsiate po lúkach skoro zjari.

Pomáha pri ochoreniach pľúc a priedušiek, pri zápaloch hrdla a zdĺhavom kašli, treba ho v takomto prípade piť viackrát za deň. Z múdrej knižky od Marie Treben som vyčítala aj nasledujúci recept:

Čaj na uvoľnenie hlienu:

Podbeľové kvety a listy, kvety divozela, pľúcnik a listy skorocelu zmiešame v rovnakom pomere. Denne užívame tri šálky tohoto čaju sladeného medom.

Takže hor sa, vybehnite na lúky a háje, zbierajte bylinky, nadýchjte sa pri tom čerstvého vzduchu a nechajte slnko, nech vás šteklí pod nosom. Po únave už nezostane ani stopy. Po takej dlhej zime, ako bola tento rok, si to už všetci zaslúžime!

Napísala Zubka

2 odpovede na „Bylinky I.s“

  1. Spätné upozornenie: Study in Africa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *