Bylinky I.

bylinky-1.jpgTrápi vás jarná únava?

Bráňte sa! Prostriedky sú všade okolo vás. Je skorá jar, slnko vytiahlo prvé rastlinky zo zeme a vy stúpate po zázrakoch prírody, ani o tom neviete. Pripadá vám divné živiť sa korienkami a bylinkami, pásť sa ako zvieratko? Uvedomte si, že mladé rastlinky teraz zjari skrývajú v sebe množstvo výživných látok, častokrát viac vitamínov než jablká z Kauflandu, ktoré od jesene boli skladované všelikde.

bylinky-1-pupava.jpgPúpava

Budete prekvapení, ako vás za pár dní postaví na nohy. Odporúča sa štrnásťdňová kúra: každý deň si odtrhnite desať púpav a zjedzte len stonku.

Deti z nej robia venčeky, vy si z nej urobte šalát. Používa sa na to celá rastlina. Môžete ho podávať so zemiakmi a vajíčkom namäkko ako odporúča známa bylinkárka Maria Treben.

Púpava čistí krv, pomáha zlepšovať stav žlčníka a pečene. Ak máte uhrovitú tvár, pleť vám prečistí okrem púpavy ešte aj ďalšia rastlinka: pŕhľava.

bylinky-1-prhlava.jpgPŕhľava

Páli, však? Od malička nám hovorili: vydrž, nebudeš mať reumu. Asi na tom niečo pravdy bude, ale v odbornej literatúre som našla mnohé iné dobré vlastnosti tejto “buriny”.

Kým sú žihľavové výhonky mladé, treba si z nich urobiť mesačnú čistiacu kúru. Prečistí sa vám krv a s ňou i pleť. Jednu šálku treba vypiť ráno a ďalšie dve v priebehu dňa po dúškoch. Zvýši sa obsah železa v krvi a budete sa cítiť mlado a čerstvo.

Ešte jeden zázrak prírody nám vyrastá takto zjari pod nohami a tým je podbeľ.

bylinky-1-podbel.jpgPodbeľ

Jeho typické žlté kvietky svietia doďaleka, najviac ma hnevá, že akoby hlavne lemovali cesty a tam ja zásadne bylinky nezbieram. Olovo z výfukov nie je moja obľúbená esencia v čajoch. Našťastie nájdete ich aj rozsiate po lúkach skoro zjari.

Pomáha pri ochoreniach pľúc a priedušiek, pri zápaloch hrdla a zdĺhavom kašli, treba ho v takomto prípade piť viackrát za deň. Z múdrej knižky od Marie Treben som vyčítala aj nasledujúci recept:

Čaj na uvoľnenie hlienu:

Podbeľové kvety a listy, kvety divozela, pľúcnik a listy skorocelu zmiešame v rovnakom pomere. Denne užívame tri šálky tohoto čaju sladeného medom.

Takže hor sa, vybehnite na lúky a háje, zbierajte bylinky, nadýchjte sa pri tom čerstvého vzduchu a nechajte slnko, nech vás šteklí pod nosom. Po únave už nezostane ani stopy. Po takej dlhej zime, ako bola tento rok, si to už všetci zaslúžime!

Napísala Zubka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *