Čajové listy z Modrého Vrchu, I.

cajove-listy-1.jpgČaj, nápoj ktorý sprevádza ľudstvo od dávnych čias.
Chuť jeho sveta býva rozmanitá a pre človeka, ktorý ho objavil sa stáva pevnou súčasťou jeho života. V bežnej uponáhľanej realite si však mnoho ľudí pod čajom predstaví iba malý sáčok luhújuci sa v sklenenom pohári. S chuťou vyrobenou v potravinárskych laboratóriach. Preto vás pozývame objaviť čo sa skrýva v skutočnom čaji.
A možno zistíte, že posedenie pri voňavom pohári, či už doma alebo v miestnej čajovni je to, čo ste dlho hľadali.

List prvý

Na úvod tejto malej čajovej osvety by bolo asi vhodné povedať si prečo piť čaj.
V prvom rade preto lebo čaj je dobrý :)
Čaj krásne vonia a vonia stále inak, inak v krabičke, inak keď ho zaparíš, inak vonia hotový nálev, inak prvý, druhý, tretí.. a keby som mala opisovať to množstvo a spektrum chutí…je to zážitok.
Kto nevie o čom hovorím, ešte nepil dobrý čaj. Pravdepodobne nebol čerstvý alebo bol jednoducho len zle pripravený.

Po druhé, čaj je zdravý pre telo. Nielenže osviežuje a zaháňa smäd, obsahuje tiež množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Po vypití čaju sa začnú stimulovať a aktivovať rôzne orgány (napr. ľadviny a slezina), naštartuje sa metabolizmus a z tela sa začnú vylučovať škodlivé látky.
Ak máte problémy s trávením, začnite piť čaj a nebudete vedieť čo to je. Antioxidanty fungujú, ja nebývam chorá a ak sa tak stane, do troch dní mám po chorobe. Ak máte zlé zuby pite zelený čaj a zubár nebude mať do čoho pichnúť (najviac fluóru obsahuje zelený gunpowder dosť bežný a známy to čaj).
A to nehovorím o proti-rakovinových účinkoch, znižovaní hyperfunkcie štítnej žľazy, liečbe gastritídy, očistení pečene, liečbe akné, znižovaní kapilárneho krvácania, liečbe reumatického zápalu, liečbe vysokého krvného tlaku, zabraňovaní zvyšovania tukotvorných lipidov, priaznivých účinkoch v prevencii infarktu, mŕtvici a trombóze, spevňovaní kostí – zabraňuje osteoporóze, liečbe cukrovky atď, atď.

Málokto vie, že čierny čaj zahrieva a zelený ochladzuje, preto je v zime dobré piť pu-erh, čierne čaje a oolongy a v lete je výborný zelený čaj na ochladenie, má schopnosť znížiť teplotu tela až o dva stupne.

A to najdôležitejšie:
Čaj je najlepší liek na psychiku, ktorý poznám, zlepšuje náladu, uvoľňuje napätie, harmonizuje, ukľudňuje myseľ, inšpiruje, čistí hlavu od zlých myšlienok, zastavuje čas :).. dá vám presne to, čo v tej chvíli potrebujete – ak vám chýba energia povzbudí, ak sa potrebujete zastaviť a oddýchnuť si ukľudní vás.

Nedivím sa, že ľudia o ňom píšu básne.
Tak to by sme mali, teraz je čas na čaj.

Čo je vlastne čajovník?

Čajová rastlinka nie je nič iné ako Kamélia presnejšie Camellia sinensis. Rozlišujeme tri základne kultivary čajovník assámsky (indický), čínsky a cejlónsky. Sám typ kultivaru však pre chuť napoja nie rozhodujúci, dôležité sú klimatické podmienky a spôsoby spracovania.

Aký je rozdiel medzi čiernym a zeleným čajom?

Oba čaje pochádzajú z totožnej rastliny, rozdiely medzi nimi sú spôsobené len technológiou spracovania. Po zozbieraní čajových lístkov (na najkvalitnejšie čaje sa zbierajú len najmladšie, najvrchnejšie lístky, presnejšie púčik a dva lístočky, Číňania hovoria dva lístky a jedno srdiečko) nastáva v listoch proces fermentácie, čo je vlastne rozklad postihujúci všetky organické látky. Ak sa nechá prebehnúť, čajové lístky pôsobením oxidácie stmavnú a stáva sa z nich fermentovaný čaj čierny. Fermentácia trvá niekoľko hodín a potom sa čaj začne sušiť. Číňania ho nazývajú čajom červeným, podľa farby nálevu.
Ak sa fermentácia zastaví /rýchlym zahriatím listov hneď po zbere/ vznikne čaj nefermentovaný, zelený.
Ak sa fermentácia nechá rozbehnúť a preruší sa, keď lístky začnú hnednúť na okraji vznikne čaj polofermentovaný tzv. wu-lung cha, čaj čierneho draka nazývaný aj oolong.
Špeciálnym prípadom je čaj pu-erh, ktorý sa fermentuje dva krát za pomoci baktérie
aspergillus niger.
Ak sa stretnete s pojmami biely a žltý čaj vedzte, že ide o nefermentované či polofermentované čaje, Číňania ich pomenovávaju podľa farby nálevu.

Príprava čaju

Základné pravidlá:

* čierny čaj znesie teplotu od 100-95 C, spravidla sa nezalieva viackrát (výnimkou je pu-erh, či veľmi kvalitné sorty darjeelingu). Lisované čaje sa tiež doporučujú zalievať vriacou vodou, prípadne chvíľu povariť. Lúhuje sa 3 – 5minút.
* zelený čaj nikdy nezalievajte vriacou vodou. Doporučuje sa teplota od 65-85 C. Doba lúhovania je 1-2 minúty (prvý nálev).
* vyššie teploty okolo 85-90 C znesú aj oolongy a biele čaje. Doba lúhovania je okolo 2 minút.
* doba lúhovania zaleží od množstva čaju na objem vody, od teploty vody a počtu nálevov, ktoré chceme z čaju dostať. To znamená, čím menšie množstvo čaju na objem vody tým dlhšia je doba lúhovania, čím horúcejšia voda tým sa doba lúhovania skracuje.
* viac nálevov dosiahneme použitím chladnejšej vody, väčšieho množstva čaju (zvýšime pomer z 2g/2dl napr. na 4g/2dl) a kratšieho času lúhovania, t.j. prvý nálev 30-60 sekúnd, ďalšie predlžujeme o 30 až 60 sekúnd.
* pred prípravou a pitím čaju je dobré vyhriať kanvičku a šálku horúcou vodou.
* vodu nalievajte do kanvice z výšky, aby sa listy dobre premiešali, čaj musí plávať – nezatvárajte ho do sitka.
* na čaj je ideálna mäkká (najlepšie filtrovaná), raz a krátko prevarená voda.
* čaj pite teplý.
* čajové nádoby sa nesmú umývať saponátmi a čaj nesmie prísť do kontaktu s kovom (výnimkou je nerez).

Dodržujúc základné pravidlá nebojte sa experimentovať a sami si nájdite svoj pomer čaj-voda, svoju teplotu (tu naozaj platí iba pri spomínaných druhoch nepresiahnuť hranicu 85 stupňov) i dobu lúhovania, pretože je to tak, že sto ľudí – sto chutí, niekto má rád čaj silnejší či trpkejší, iný jemnejší..

Veľa šťastia pri príprave a radosti z výsledku.

zana
čajovňa modrý vrch

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *