Žilina – VZN – alkohol na verejnosti

Domov Fórum Otvorené Žilina – VZN – alkohol na verejnosti

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Autor
    Príspevky
  • #1778
    shaman
    Keymaster

    ak niekoho niečo napadne, ať pripíše, zapracujem, je to taká beta verzia ale v pondelok bych to rád odoslať. podobne aj opravy štylistické či gramatické.

    kto sa chce pod to tiež podpísať ať mi dá vedieť (a prípadnými titulmi nešetrite ;) . a kľudne ak je aj niekto za nech sa vyjadrí…

    tmavočerveným sú v texte doplnené podnety z diskusie

    Radnici, zastupiteľom mesta Žilina,

    Reagujeme na informácie o pripravovanom VZN, ktoré by zakazovalo konzumovanie alkoholických nápojov na verejných priestranstvách. K tomuto, relatívne významnému zásahu do života v meste sme nezaregistrovali žiadnu verejnú diskusiu, kde by sa prezentovali konkrétne názory pre a proti (anketu na http://www.zilina.sk za toto nepovažujeme).

    Dolupodpísaní si myslíme, že takéto nariadenie by výrazne obmedzovalo správanie bežných občanov a návštevníkov Žiliny, pričom vplyv na riešenie problematiky alkoholizmu by bol minimálny ak nie dokonca kontraproduktívny.

    Pripájame preto niekoľko otázok a komentárov, ktoré by pre schválením takéhoto nariadenia mali byť zodpovedané:

    1. Ako sa budú riešiť populárne letné terasy (Mariánske, Hlinkovo námestie, Národná ulica a pod.)?

    Ide vlastne o verejné priestranstvo, v obdobiach jeseň-zima-jar tam zákaz predpokladáme. Budú teda počas leta tieto musieť byť kryté alebo bude aj pre ne platiť zákaz? Keďže na terasách ide väčšinou práve o verejnú konzumáciu alkoholu (dalo by sa povedať aj hromadnú).

    2. Budú výnimky pri kultúrnych podujatiach a sviatkoch?

    K mnohým akciám v meste (i všeobecne) je už určitý druh alkoholu priam tradíciou. Napríklad nedávny Primátorský punč počas Vianoc, čapované pivo pri koncertoch a festivaloch (Staromestské slávnosti, Svätojánska noc a pod., dokonca je v Žiline Pivný festival).

    3. Bude v meste zakázaná aj reklama a propagácia alkoholických nápojov?

    4. Ako bude riešená kontrola?

    Budú postihovaní bez výnimky všetci s ľubovolným množstvom ľubovolného alkoholického nápoja alebo bude určite množstvo povolené?

    Tiež bude záležať na vonkajšom obale alebo bude mať mestská polícia právo kontrolovať i kryté fľašky či poháre? Akým spôsobom?

    5. Podobná situácia je s cigaretami, riešil by toto plošný zákaz fajčenia v meste?

    Prezentované dôvody pre nariadenie sa analogicky ponúkajú aj pre fajčenie, uvažovalo by sa nad rozšírením zákazu fajčenia na všetky verejné priestranstvá mesta?

    Situácia čo do závažnosti je podobná ako s alkoholizmom a na znečisťovaní mesta má možno ešte väčší vplyv (odhodené špaky).

    Mnohé z týchto výnimiek (nad ktorými sa možno ani neuvažovalo a považujú sa za samozrejmé) vnímame ako významné zníženie predpokladaného účelu nariadenia. Dokonca naopak, nutnosť sa skrývať v kombinácií s určitou vynaliezavosťou môže spôsobiť oslabenie možnosti kontroly konzumácie alkoholu u neplnoletých. Efekt ochrany tejto vekovej skupiny tak bude obrátený. Podobne, predstava že práve prechádzka mestom a pohľad na jedinca napr. s plechovkou piva v ruke spôsobí u maloletých záujem o alkohol nám príde minimálne naivná.

    Druhá vec, zachovanie čistoty alebo bezpečnosti v meste sa dá riešiť existujúcimi nariadeniami alebo ich malými úpravami.

    Riešenie problematiky alkoholizmu samozrejme vítame, malo by však byť podložené skutočne kvalitnou diskusiou a opatrenia by mali byť cielené. Napríklad súhlasili by sme so zákazom nielen požívania ale i predaja alkoholických nápojov v blízkosti škôl, detských centier. Zákaz konzumácie by mohol byť aj v krytých priestoroch autobusovej a železničnej stanice a podobne.

    Pred schválením preto žiadame od zodpovedných odpovede na tieto otázky a možnosť sa k týmto odpovediam vyjadriť. Jednoducho diskusiu..

    Pripájame aj vyjadrenie k téme Mestskej polície Dubnice nad Váhom (zdroj http://www.dubnica.sk), ktoré viacmenej podporuje tu prezentované názory:

    Dobrý deň

    Mestská polícia Dubnica nad Váhom sa v rámci svojej činnosti pravidelne zaoberá aj problémom tzv. bezdomovcov na území mesta. Pokiaľ sa tieto osoby dopúšťajú nezákonného konania, sú voči nim v plnej miere využívané ustanovenia platných právnych noriem. Znečisťovaním verejného priestranstva, vzbudzovaním verejného pohoršenia alebo narúšaním občianskeho spolunažívania žobraním obťažujúcim spôsobom je v prevažnej miere naplnená skutková podstata priestupku. Z miest páchania týchto priestupkov sú takíto bezdomovci vykazovaní, avšak sankcia – udelenie blokovej pokuty je u týchto osôb, stojacich na nízkom sociálnom stupni neúčinná, nakoľko nemajú stály príjem a nevlastnia žiadny majetok, takže nie je možné ani vymoženie pohľadávky exekučným konaním. I v našom meste je pripravované Všeobecné záväzné nariadenie, ktoré bude riešiť i konzumáciu alkoholických nápojov na vyhradených verejných priestranstvách, problém bezdomovcov však bude riešiť, vzhľadom na hore uvedené skutočnosti, len čiastočne.

    Ms. polícia

    #1794
    shaman
    Keymaster

    ešte ma napadlo niečo ako

    5. Podobná situácia je s cigaretami, riešil by toto plošný zákaz fajčenia v meste?

    ale zas nechcem skĺznuť do sarkazmu, by nebolo dobré..

    #1795
    Anonymný
    Neaktívny

    zatiaľ ma napadlo….

    odporučal by som zakazať piť a predaj alkoholu na BUS a žel. stanici (viď. BA – kde nekupúpiš ni pivo v plexovke, kedysi bolo možné)

    práve ta kontraproduktivita: rýchle pitie mladistvích aby ich nikto nechitil spôsobí, že sa opijú rýchlejšie ako keď budú pocuckávať cestou do mesta….

    a teraz čo chcú zakázať…. piť alkohol? a čo keď budem piť z flaše od kokakoly? to budú meskáči ochutnávať?, a to ma musia chytiť že pijem alebo aj keď budem niesť sixpack z tesca domov…..

    #1796
    shaman
    Keymaster

    ok, s úplnym zákazom piť v krytom priestore bus a žel. stanice súhlas,

    ale v externom ani nie, ani zákaz predaja – nejde vyslovene o mládežnicky priestor a viem si predstaviť že v sparnom dni budem niekam vyrážať, obchod už nestíham a plechovečka do batohu by sa zišla <img decoding=“ title=“Úsmev“ />

    #1797
    Anonymný
    Neaktívny

    s tym fajcenim suhlas, malo by sa s tym volaco robit.. alkoholizmus ako taky je ovela zavaznejsi problem, no toto naozaj nepovazujem za riesenie.
    mna by skor zaujimalo, ci zacnu davat mladistvym podozrivym z pozitia alkoholu "fukat". to by asi viedlo k zmene. len to by asi bolo aj financne narocnejsie ako proste nariadenie.. kazdopadne by som to uprednostnil pred nezmyslom co sa chysta-ak sa este chysta..

    #1798
    Anonymný
    Neaktívny

    Nečítala som ten návrh, ale niečo podobné funguje asi rok v Olomouci..
    A ja som to v podstate privítala..Nejde totiž o "znevýhodňovanie bežných občanov" <img decoding=“ title=“Mrknutie“ />
    ale jednoducho fakt nemám chuť kukať na alkoholikov vykotených na uliciach.. a myslím,
    že práve tomuto sa chce predísť.. i keď ešte raz, nečítala som to, takže iba dedukujem,
    že ide Žilina podľa "vzoru" iných miest..

    #1799
    shaman
    Keymaster

    kjub, analógiu na fajčenie som predbžne pridal, uvidím ale ešte,
    fukače merače by zas tak dnes drahé byť nemali, samozrejme ak sa umelo nepredraží nákup <img decoding=“ title=“Úsmev“ /> … inak potrebné budú asi tak či tak, nejak sa dokazovať pitie musí…

    macilka, to sa dá riešiť aj inak,
    ono je hlúposť obmedzovať pre 15 opilcov ďalších x tisíc ľudí, mesto si tak iba zjednodušuje robotu na úkor bežných ľudí.. a ktovie čo si bude chcieť zjednodušiť nabudúce..
    a konkrétny návrh práve zverejnený nebol, chce sa to len schváliť ale nik nevie čo presne <img decoding=“ title=“Úsmev“ />

    #1800
    shaman
    Keymaster

    našiel som aj vyjadrenie k téme mestskej polície v Dubnici n. Váhom – sami tvrdia že nástroje na riešenie asociálov existujú a že samotný zákaz by zvýšený účinok nemal

    [quote:1dozwp2h]Dobrý deň
    Mestská polícia Dubnica nad Váhom sa v rámci svojej činnosti pravidelne zaoberá aj problémom tzv. bezdomovcov na území mesta. Pokiaľ sa tieto osoby dopúšťajú nezákonného konania, sú voči nim v plnej miere využívané ustanovenia platných právnych noriem. Znečisťovaním verejného priestranstva, vzbudzovaním verejného pohoršenia alebo narúšaním občianskeho spolunažívania žobraním obťažujúcim spôsobom je v prevažnej miere naplnená skutková podstata priestupku. Z miest páchania týchto priestupkov sú takíto bezdomovci vykazovaní, avšak sankcia – udelenie blokovej pokuty je u týchto osôb, stojacich na nízkom sociálnom stupni neúčinná, nakoľko nemajú stály príjem a nevlastnia žiadny majetok, takže nie je možné ani vymoženie pohľadávky exekučným konaním.[b:1dozwp2h] I v našom meste je pripravované Všeobecné záväzné nariadenie, ktoré bude riešiť i konzumáciu alkoholických nápojov na vyhradených verejných priestranstvách, problém bezdomovcov však bude riešiť, vzhľadom na hore uvedené skutočnosti, len čiastočne.[/b:1dozwp2h]
    Ms. polícia[/quote:1dozwp2h]

    #1801
    Anonymný
    Neaktívny

    No a teraz by som rada vedela, prečo vám to vlastne tak vadí? Teda, podľa môjho názoru to nie je až taký strašiak ako sa zdá..
    A neznamená to, že v momente ako toto nariadenie bude prijaté, budu policajti pokutovať, alebo nedajbože zatvárať každého, kto
    bude mať fľašu v ruke.. Ak bude niekto robiť bordel, nech sa páči.. Možno len nerozumiem celkom presne, kvôli čomu je tento
    rozruh.. Ale rada sa nechám poučiť <img decoding=“ title=“Mrknutie“ />
    Btw, nariadenie je podzákonný právny predpis, tak by som sa na to pozrela, aby mi niekto bral moje Ústavou a Listinou zaručené práva a
    slobody <img decoding=“ title=“Mrknutie“ />

    #1802
    Anonymný
    Neaktívny

    takze od teraz na verejnosti chlastame ked tak iba s tebom? <img decoding=“ title=“Posmešný“ />

    #1803
    Anonymný
    Neaktívny

    ad macilka …. to že sa poflakujú opilí to je zakázané?, ja som v tom že chcú zakázať požívať alk nápoje, t.j. musia ťa chytiť piť nie byť opitý, to by sme sa naplatili pri presune z čajovne do emócie, šmykneš sa, máš vypité až ťa beru že sa povaluješ opitý na ulici….

    ad merače…. není šanca merače sú "komerčne" lacné, ale ak by sa mali nakupovať homologizované, ktoré asi musia byť, nakoľko pôjde asi o dôkazový materiál tak by to bolo dosť drahe, pozrite si návrh zákona pani prof, Tothovej, ktorá navrhuje aby mesto kontrolovalo v podnikoch fúkaním či mladiství pijú alebo nie, mestá sa vehementne bránia,že fúkače drahé a že nejsou lidi

    ad vínimky… práve v tom je to hovadi – ten zakon, ak má platiť pravidlo tak bez x vínimiek …. napr. idem na výlet xem si kúpiť pivo na stanici – každý môže ísť na výlet, dalej nebudu ma policajt pokutovať bo idem s pivom a mam oblek a punkera hej bo ma ciro,

    a vobec straca sa mi podstate, nariadenie je za ucelom obmedzenia pitia mladistvých na verejnosti a nie odstranenie bezdakov z parku, a nemaju mladistvi vobec zakazany alk ci na verejnosti alebo doma? co to ma potom s nami ostatnými, ci i my sme este mladistvi? no zeny v strednom veku sa urcite potesia ze dostali pokutu ako mladistve ked si zoberu punc n cestou na bus:D

    je to uplna blbost, uz len sacky ako v usa a parada, dufam ze sa niekto chyti a zacne vyrabat sacky s vtipnymi poznamkami ako : hadaj co tam mam?

    asi najef by bolo keby meskaci mohli napr. pia – sob od 22.oo do 5.oo dat fukat mladistvim a tam by mi ani nevadilo ze y ma obcas skontrolovali a xeli obciansky, skor by ma to potesilo ze ma este za nats leteho pova <img decoding=“ title=“Úsmev“ /> zuju

    #1804
    macilka
    Člen

    no neviem či by ti tých pár eur stálo za tú hanbu <img decoding=“ title=“Mrknutie“ />

    #1805
    shaman
    Keymaster

    macilka
    – mesto by nemalo byť postavené na systéme represií každej maličkosti, vadí mi to, že neviem čo chcú schváliť a že to možno ani sami nevedia – nemám nič proti cielenej kontrole, veď to aj uvádzam… ale takto robia z každého potencionálneho opilca a výtržníka – je to rovnaký nezmysel ako pri poplatkoch za média, napaľovačky, kopírky a pod. – možno ani nevieš ale s každým čistým CD platíš poplatok autorskému zväzu za to, že to CD možno použiješ na nelegálne kopírovanie

    lovo
    – kde si zobral aký je účel tohto zákazu v žiline? lebo ja som o tom žiadny ofic. materiál nenašiel <img decoding=“ title=“Úsmev“ /> vlastne naopak, ak si pozrieš práve tu anketu, tak sa zdá že im ide práve o tých asociálov a nie ochranu mládeže <img decoding=“ title=“Mrknutie“ />
    – výnimky – keby to chceli spraviť totálne bez výnimiek, teda zákaz terás, reklám, pív na koncertoch, punčov na vianoce, tak ich skôr pochopím ako pri delení zákazu na ročné obdobia…

    #1806
    Anonymný
    Neaktívny

    ad mladistvi…..počul som na TV ZA jednu poslankyňu (Bytčica alebo Solinky) ako rozhorčene hovorí, ako jej vadia opití mladí večer ako kopú do smetiakov a tak, to vadí aj mne ale ako pomôže proti tomuto nariadenie tak to fakt neviem, tak asi tam som nadobudol to že ide hlavne o mládež, ak ide o asociálov tak je to plbost na entu, pezinske cuco nerozoznas od vinei a krabicou sladku pani od dzusu, takze MP ZA urcite vyhlasi vyberove konanie na oxutnavacov, zeby sme sa prihlasili ? pit zdarma, alebo mozu to vyhlasit ako brigatu v student servise…

    a je fakt, že sa to nedá prečítať teda aspoň na http://www.zilina.sk resp. net by to mohlo byť, aby si to človek aspoň prečítal, a nie dať len anketu a potom sa na ňu dvolávať viď článok na http://www.sme.sk ……

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.

– o jednej krajinke –