Umelý stromček vs. živý…

Domov Fórum Ihrisko Umelý stromček vs. živý…

Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
  • Autor
    Príspevky
  • #1859

    Ktorému dávate na Vianoce prednosť???

    #1878
    shaman
    Keymaster

    Zaujímava otázka.. hlavne na máj, na druhej strane aspoň získa čas sa usadiť :)

    No a zaujímavá je hlavne tým, že sa ľudia nepýtajú “živý, umelý alebo žiadny”. Pretože hoci sa to nezdá, ozdobený stromček u nás nemá zvlášť hlbokú históriu. Ide o import z nemeckého meštiackého prostredia niekde z 19. storočia. Stromček takto putoval hlavne bohatšími rodinami, na vidieku sa rozšíril relatívne neskoro. Naša história pozná skôr jednoduché vetvičky alebo zelené prúty a neskôr samozrejme jasličky, betlehem. Možno by bolo pekné vrátiť sa tejto našej slovanskej symbolike :) … Každopádne i nový zvyk sa rýchlo stane železnou košeľou, takže vyhovárať stromček by asi nemalo veľkú odozvu – teda niežeby nestálo za to to skúsiť ;)

    Takže ak už stromček, treba pri jeho voľbe myslieť nielen na ozdoby ale na život, t.j. vyberať taký o ktorom vieme že naše prostredie nezaťaží. Napr. umelohmotné z PVC sú nielen nebezpečné pre ľudí ale aj veľkou záťažou pre krajinu. Preto umelý z nezávadných recyklovateľných materiálov alebo ak živý, treba si dať záležať na pôvode a tiež na jeho osude. Pretože stromčekom na smetisku si ducha Vianoc určite neuctíme..

    Veselé Vianoce :)

    #1879

    Osobne zastávam názor, že je lepší živý, než umelý. V jednej relácii na STV2, ktorú vysielali okolo Vianoc tvrdil jeden pán – vlastník škôlky so stromčekami, že pri výrobe jedného umelého stromčeka sa spotrebuje toľko kyslíka, koľko vyprodukuje 40 stromov za celý svoj život.

    Umelý stromček ohľadom na tento fakt vôbec nie je ekologický a ako už ujo Šaman spomenul, existuje vážny problém s recykláciou tejto otrasnej zelenej metly, ktorá sa na nič nepodobá….

Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.

– o jednej krajinke –