Fujifilm FinePix X100 – prvé dojmy

Takže som si po rokoch fotenia so zrkadlovkou Minoltou Dynax 7D doprial nový stroj. A rovno stále „vyhypovaný“ Fuji X100. O tomto foťáku sa napísalo snáď už všetko, ale vzhľadom na to, že debat okolo neutícha, pridávam aj ja zopár dojmov a prvých fotiek.

1, Rozmery
X100 je malá, vážne malá.. Pred kúpou som síce rozmery porovnával, ale v reále je nakoniec menšia ako som čakal. Nie je to však výtka, to že sa zmestí aj do (väčšieho) vrecka nohavíc je skvelé. Som rád že to nevyhral Sony NEX 5n, ktorý je ešte menší – hold čo je málo, to je málo :)

2, Autofokus
Zle, dosť zle.. Samozrejme som nečakal rýchlosť a presnosť fázového merania zo zrkadloviek, ale v dnešnej dobe by malo byť aj meranie kontrastom výrazne lepšie. Pravda, hovorila o tom takmer každá recenzia a názor – ale nakoniec si väčšina užívateľov vraj zvykla. Nuž dúfam že sa k nim pridám. Čo trochu pomohlo mne, je zmenšenie zaostrovacieho bodu na minimum a vraj pomáha ostrenie na vertikály. Každopádne verím tomu že je to aj vec programovania – snáď nové verzie firmware potešia.

3, Dynamický rozsah
Ujde, podľa recenzii som očakával trochu viac, na druhej strane z Minolty som v tomto celkom zhýčkaný.

4, Citlivosť ISO a šum
Výborné výsledky. Tu sa musím pridať k všeobecnému nadšeniu. Hlavne som rád preto, že išlo o jeden z pre mňa najdôležitejších parametrov – bleskom sa vyhýbam (interné sú slabé a externé priveľké :). Prvý dojem je, že šum ISO 12800 z X100 je porovnateľný s ISO 3200 na Minolte 7D, paráda.

5, Objektív
Keď pevné ohnisko tak čo najuniverzálnejšie. 35mm (po prepočte) a F/2.0 toto spĺňa do bodky. Použiteľné ako na širšie zábery, tak aj na portréty. Pri test výlete mi žiadny zoom nechýbal – od toho mám nohy :). Očakávanie naplnené..

6, Kvalita, ostrosť
Zatiaľ hodnotenie iba po pár fotkách ale musím to povedať – uff! Neuveriteľné aká kresba z toho lezie aj pri bežnom svetle. Nemal som v ruke L-kové a pod. sklá, ale tie stoja snáď toľko čo celá X100. Maximálna spokojnosť a klobúk dole Fuji.

7, Hľadáčik
Hybridný hľadáčik – bol som naň zvedavý a je to – výborný nápad. Kombinácia priehľadového optického a elektronického hľadáčika sa len tak nevidí. Je to zábavné ale ukazuje sa, že aj celkom užitočné. Elektronický dokáže v tmavom prostredí scénu zosvetliť (trochu toho šumu sa dá zniesť), pri manuálnom ostrení ponúkne zoom pre presnejšie zaostrenie. V prípade silno kontrastnej scény sa zase hodí optický. Navyše optický nie je len tak hocijaký – aj naň sa voliteľne premietajú informácie o expozícii, mriežka, bod ostrenia a pod.. Rozlíšenie elektronického je dostatočné, hoci vyššie rady Sony sú v tomto trochu ďalej – nuž, tie ale nemajú optický :)

8, Manuálne ostrenie
Prvý dojem nebol najlepší, ale dá sa zvyknúť. X100 totiž nemá klasický ostriaci krúžok. Krúžok tam síce je, nie je však priamo spojený s ostriacim mechanizmom ale reaguje naň akési senzorové pole, ktoré posiela impulzy do motorčeka ostrenia. Tento spôsob nie je zrovna najrýchlejší, reakcie senzor/motor sú relatívne pomalé ale dá sa s tým žiť. Zaostrená vzdialenosť (dokonca so zvýrazneným pásmom hĺbky ostrosti – DOF) sa ukazuje v hľadáčiku, rep. na displeji. Predpokladám, že dôvodom pre tento systém boli veľmi malé rozmery objektívu, pre ktorý Fuji nemohlo použiť klasický ostriaci krúžok. Pri autofokuse by sa ten totiž hýbal a znemožňoval tak počas fotenia držať fotoaparát za objektív.

9, Ovládanie, telo
Návrat ku koreňom. Ako spokojný užívateľ systému „žiadne menu, všetko na tele“ pri Minolte 7D som niečo podobné požadoval aj od nového foťáku. Fuji X100 spĺňa toto bez kompromisov, navyše v parádnom retro dizajne. Nastavenie clony je na objektíve, časov na kruhovom voliči a na ďalšom kompenzácia EV. Dve programovateľné tlačidla som nastavil na vstavaný ND filter a voľbu ISO no a ostatné je už len kaša :)

10, Video
Toto je stroj na fotenie, nie natáčanie. Video je tu zrejme len z marketingových dôvodov. Dáva rozlíšenie 1280×720 pri 24 fps, čo papierovo neznie najhoršie, avšak čo do kvality a použiteľnosti treba ho brať len ako nepodstatný doplnok. Kto chce natáčať, nech sa pozrie na NEXy.

11, Ostatné
Karta – Na čom netreba šetriť je pamäťová karta. Osobne idem do SanDisk Extreme Pro 95MB/s. Z tabuliek rýchlostí na internete sa mi spočiatku nechcelo veriť že X100 môže zapisovať tak pomaly, ale niečo na tom bude. S testovacou obyčajnou SD Class 4 kartou je ukladanie naozaj pomalé. Síce použiteľné (vrátane videa), ale v prípade potreby fotiť rýchlo za sebou by mohol nastať problém.
Film efekty – X100 priamo podporuje simuláciu klasických filmov Fuji. Provia (štandard), Velvia (výrazné farby), Astia (neutrál) a zopár čb/sépia režimov. Trochu nostalgie poteší, je to jednoduché a výsledky sa zdajú ok.
Panoráma – tvorba panorám v X100 pripomína skôr natáčanie. Nezvyčajný ale šikovný spôsob. Spájanie vyzerá byť kvalitné, kto chce ale maximálnu kontrolu, nafotí si fotky sám.
RAW – výborná vec je možnosť konvertovať RAW na JPG priamo vo fotoaparáte. Vrátane bohatých nastavení exportu.

12, Prvé fotky
Niektoré z nich prešli miernym postprocessom, niektoré sú iba doostrené po zmenšení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *