Správa vo fľaši

sprava-vo-flasi.jpgNárast používania jednorazových nápojových obalov a ich presadzovanie obchodnými reťazcami spôsobil v posledných rokoch nárast odpadov z týchto obalov. Výsledok môžeme dennodenne vidieť aj vo svojom okolí, keďže nemalá časť týchto obalov končí často pohodená na verejných priestranstvách alebo v prírode.

Aj na základe týchto dôvodov sa v zákone o obaloch prijala povinnosť zálohovať jednorazové nápojové obaly. Žiaľ dodnes nebola vydaná vyhláška, ktorá by upresnila detaily, umožňujúce v praxi spustiť zálohovanie jednorazových nápojových obalov (zatiaľ to mali byť plastové „PET“ fľaše), ako najefektívnejší a ekonomicky najprijateľnejší spôsob zabezpečenia ich vysokej miery recyklácie. Viac informácií o výhodách zálohovania môžete nájsť na internetovej stránke www.zakonoobaloch.sk

Ministerstvo životného prostredia SR sa preto rozhodlo v októbri 2005 túto vyhlášku vydať. Pre jej definitívne schválenie vládou SR je však veľmi dôležité preukázanie podpory tomuto opatreniu zo strany širokej verejnosti. Preto sa Priatelia Zeme – SPZ rozhodli osloviť čo najviac občanov Slovenska, ktorým záleží na životnom prostredí, aby pomohli zavedeniu zálohovania nápojových PET obalov.

Pošlite aj VY, svoju „Správu vo fľaši“

Požiadajte predsedu vlády Mikuláša Dzurindu, aby v rámci svojich možností vykonal všetky kroky pre zavedenie zálohovania nápojových obalov a ich vysokej miery recyklácie.

Pošlite premiérovi svoju „Správu vo fľaši“ a dajte mu tak vedieť, že máte záujem o čistejšie životné prostredie. Dajte mu vedieť, že chcete aby sa nápojové PET obaly zálohovali a recyklovali v čo najväčšej miere aj u nás, tak ako v mnohých vyspelých štátoch sveta.

Ak si aj Vy myslíte, že je najvyšší čas urobiť niečo pre zníženie znečistenia odpadmi na Slovensku, informujte prosím o tejto podpornej akcii aj Vašich známych, kolegov…

Ako na to ?

Vypíšte svoje údaje na list premiérovi (list pre tlač otvoríte kliknutím na tento text) – „Správa vo fľaši“ a podpíšte sa. List následne vložte do čistej, neporušenej, prázdnej (1,5 až 2 litrovej) PET fľaše od nejakého nápoja – až vtedy bude „Správa vo fľaši“ skutočnou správou vo fľaši – posielanou v časoch núdze. Takto pripravenú výzvu je potrebné zabaliť do papiera. Ako adresáta uveďte:

sprava-vo-flasi-1.jpg
Mikuláš Dzurinda
Robert Fico
Predseda vlády SR
Nám. Slobody 1
813 70 Bratislava

A nezabudnite vľavo hore uviesť aj svoje údaje, ako odosielateľa. Na takto pripravenú „Správu vo fľaši“ stačí už len nalepiť známku (12 Sk) a odniesť na poštu. Ak chcete ušetriť na poštovnom a vyzbierali ste napr. v rodine, v práci… viac „Správ vo fľaši“ môžete ich poslať aj spoločne v jednom balíku (v takomto prípade nemusíte baliť každú fľašu osobitne do papiera).

Prosíme nekupujte si len kvôli poslaniu tejto správy jednorazové PET obaly.

Životné prostredie máme len jedno a práve teraz potrebuje Vašu pomoc.

Ďakujeme za každú poslanú „Správu vo fľaši“, ktorou sa pripojíte k ľuďom, ktorým záleží na zdravom a čistom životnom prostredí.

Priatelia Zeme-SPZ * P.O.Box H-39 * 040 01 Košice * tel./fax: 055 677 1677 * www.priateliazeme.sk/spz

sprava-vo-flasi-2.jpg

sprava-vo-flasi-3.jpg

Autor fotografií: Radoslav Plánička / Priatelia Zeme – SPZ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *