Zvuk: Prepojenie PC-optika

Článok pôvodne písaný pre záujemcov o digitálne prepojenie počítača a minidiscu. Optický výstup sa však samozrejme dá využiť nielen pri minidiscu.

1. Mám digitálný TTL výstup (majitelia zv. kariet napr. SB AWE, Live!, Audigy)

md-1-led

ZDROJ SIGNÁLU – to bude zvuková karta, CD alebo DVD mechanika alebo čokoľvek iné podľa špecifikácie SPDIF vo forme TTL signálu.

LED – vysokosvietivá červená LED dióda. Odporúča sa vlnová dĺžka 660nm, min. 630nm. Ak na teba bude nechápavo pozerať vyhúkaný predavač, pýtaj iba klasickú vysokosvietivú červenú LED-ku. Čím menšia, tým ľahšie bude uchytenie na originálny optický kábel.

R1 – 120 ohmový odpor ( rezistor alias odporník :) .

OK, po asi minúte tvrdej práce s pájkovačkou máme optovysielač hotový.
Uchytenie som riešil bužírkou z hrubšieho kábla, ktorú som nasunul na LED-ku. Opačnú stranu treba kade ľahšie narvať do konektora optického kábla. A jeho koniec hurá do minidiscu. Detail na koniec… VÁŽNE TO FUNGUJE !

Pripojenie na Sound Blaster Live!
Ktorákoľvek verzia so 40-pinovým AUD_EXT konektorom. Na tomto konektore je viacero SPDIF výstupov. Použiť môžeš napríklad piny 17-18, kde 17. pin je SPDIF signál a 18. GND (zem).

md-o01a

md-o01b

 

2. Nemám bužirku ale mám cca 300 Sk (10 €) .. quality version

md-4-totx

ZDROJ SIGNÁLU – to bude zvuková karta, CD alebo DVD mechanika alebo čokoľvek iné podľa špecifikácie SPDIF vo forme TTL signálu.

TOSLINK vysielač – máš na výber riešenia od viacerých výrobcov. Napr. Sharp GP1F31T či GP1F32T alebo Toshiba TOTX173 resp. TOTX176. Výhodou týchto vysielačov je, že vysielač máš priamo v konektore pre pripojenie TOSLINK kábla (klasický optický kábel k minidiscu a iným audio zariadeniam). Takže žiadne bužírkovanie ;) .

Vcc – zdroj napätia 5V. Použiť môžeš napríklad výstup z počítačového zdroja (červený káblik).

ZEM (GND) – nulák..tu spojíš spolu zem SPDIF signálu a zem napäťového zdroja. Zem z počítačového zdroja je čierny káblik.

Ideme.. Jediným problémom stavby môže byť snaha zohnať niektorý z TOSLINK vysielačov. Ak sa ti nedarí, tak si môžeš objednať Toshibu TOTX173 z katalógu GM Electronic. Najlepšie prostredníctvom DIDAKTIK-u www.didaktik.sk (cca 188,- Sk bez poštovného).

A tu si stiahni dokumentáciu pre jednotlivé vysielače:
Toshiba TOTX173 – totx173.pdf
Toshiba TOTX176 – totx176.pdf
Sharp GP1F31T a GP1F32T – gp1f31t.pdf

Toto zapojenie ti pre konečné pohodlie so zapájaním kábla do konektora, odporúčam urobiť na pevný plošný spoj kvôli pevnosti a stabilite. Ak už máš všetko hotové je vhodné dať tomu všetkému formu. Ja som použil krabičku redukcie zo starého telefónneho konektora na novší RJ-45. Sadlo to dnu ideálne, až mám pocit že bola navrhovaná práve pre tento optovysielač :) Toť vsio pánove..

md-o02a

md-o02b

 

3. Mám digitálny COAX výstup (mnoho Yamaha či C-Media kariet, atď.)

md-2-ic

ZDROJ SIGNÁLU – to bude zvuková karta, CD alebo DVD prehrávač alebo čokoľvek iné podľa špecifikácie SPDIF v COAX.

C1 – kondenzátor v nominálnej hodnote 4700 pF.

TR1 – trimer 10k-50k ohmov.

IC1 – ľubovolný 7404 HEX invertor. Odporúčam Philips 74HCU04.

Vcc – zdroj napätia 5V. Použiť môžeš napríklad výstup z počítačového zdroja (červený káblik).

ZEM (GND) – nulák..tu spojíš spolu zem SPDIF signálu a zem napäťového zdroja. Zem z počítačového zdroja je čierny káblik.

VÝSTUP – výstupný signál TTL SPDIF.

Ideme na to. Kto chce urobí si plošný spoj, kto nechce neurobí :) .
Keď máme konvertor signálu hotový pustime sa do prevodníka TTL signálu na optiku.
Všetko to prepojíme do minidiscu a ideme trimrom šteľúvaťi žeby nám konvertor dobre konvertoval. A keď už invertor dobrý signál dáva, ruky oprášime a ľudu za podporu sa poďakujeme. Padla…

Tu si stiahni dokumentáciu pre invertor Philips:
Philips 74HCU04 – 74hc04.pdf

A pre prevodník TTL SPDIF na TOSLINK optiku viď bod 1. alebo 2.

 

4. Softvér (t.j. mám digitálny optický výstup)

Všetko máš? Nuž teda ideme na software …
A tak pusti Winamp, nastav playlist a vráť sa o 5 hodín (LP4 rulez :)
Ak máš problém s pauzami medzi skladbami, inými slovami chceš aby sa na každú skladbu vytvorila nová stopa použi tento plug-in pause_plug.zip ( tzv. pauzák :)

Ak budeš počas prehrávania niekde vonku počuť popri hudbe i žblnkotanie vody a iné morské pazvuky buchni hlavou o najbližší stĺp, pretože si počas nahrávania zabudol vypnúť screensaver a možno ako bonus i ostatné systémové zvuky ;)

443 odpovedí na „Zvuk: Prepojenie PC-optika“

  1. i need to say informative content material you shared, thanks for this . This submit may be very informative in this subject matter. I feel strongly that love and study more on this topic. I simply tripped upon your blog and wanted to mention that i have surely loved quisitive about the item, it’s pretty inspiring i must admit. I really like journeying you site because i always come upon thrilling articles like this one.

  2. gorgeous submit, you’ve got reprside the identical area of interest. Blog gave us useful records to paintings. You’ve got executed an top notch task! Remarkable put up. I have been examining about this problem. So a dedication of thankfulness is all together to publish. Totally cool post. It ‚s surprisingly enormously exact sufficient and beneficial placed up. Thank you . That is critical, although it’s critical to help you head over to it weblink: 토토마트 토토검증업체

  3. i absolutely thanks for the valuable data in this great problem and stay up for greater notable posts. Thanks a lot for gambling this beauty article with me. I’m appreciating it very a lot! Searching ahead to each other awesome article. Correct success to the author! All of the tremendous! Good day there, there’s no question that your net internet website online have to in all likelihood be having internet browser compatibility issues. When i observe your internet website in safari, it looks superb but while setting out in ie, it has a few overlapping issues. I without a doubt favored to provide you a short heads up! Apart from that, excellent website online! You virtually make it look so clean together along with your overall performance however i find this keep in mind to be simply some thing which i anticipate i’d in no manner comprehend. It appears too complicated and extremely huge for me. I’m searching ahead to your next post, i’ll try and get the dangle of it! That is any such high-quality useful aid that you are providing and also you offer it away totally loose. I love seeing blog that understand the value. Im glad to have located this publish as its such an thrilling one! I’m always looking for outstanding posts and articles so i assume im fortunate to have found this! I’m hoping you will be including more inside the destiny. Greetings, there’s no question that your net website have to probably be having browser compatibility issues. On every occasion i take a look at your weblog in safari, it appears nice however whilst starting in net explorer, it’s had been given some overlapping troubles. I absolutely desired to provide you a short heads up! Apart from that, extraordinary net website! 토신사 먹튀검증업체

  4. we accept as true with in adding cost to our customers through allowing them to consciousness on their middle enterprise whilst outsourcing the whole uniform deliver characteristic to us. Whilst the bell of happiness jewelry, a couple of latest people face a bright future, and offer my maximum honest blessings, i want you both a happy wedding! To tie the knot! Stunning moments last all the time, love till the days are old! I truly would like to provide a massive thumbs up for the coolest facts you have here on this publish. I can probable be coming once more on your weblog for more soon. We want each purchaser to have the option to recruit an task author efficaciously, without a trouble or inconveniences. 검증나라

  5. howdy very cool net web page!! Guy .. Incredible .. Splendid .. Sick bookmark your internet web page and take the feeds alsoi am happy to discover such loads of useful data right right here in the post, we want training consultation extra strategies on this regard, thank you for sharing. . Correct publish! Thanks a lot for sharing this pretty publish, it was so appropriate to take a look at and useful to improve my records as an up to date one, preserve walking a blog. Top notch article. That blog placed up impinges on a whole lot of instantaneous need conflicts of the cutting-edge-day manner of lifestyles. I admire you penning this publish and also the rest of the internet site is likewise genuinely exact. It’s virtually a extraordinary and useful piece of data. I am happy that you shared this helpful info with us. Please stay us updated like this. Thanks for sharing. This turned into virtually an thrilling subject count and i kinda don’t forget what you have got referred to here! Hiya, i’ve browsed most of your posts. This submit is probably in which i were given the maximum beneficial facts for my studies. Thank you for posting, perhaps we can see more on this. Are you aware of some other websites in this challenge . 토토홀리검증목록

  6. we accept as true with in adding cost to our customers through allowing them to consciousness on their middle enterprise whilst outsourcing the whole uniform deliver characteristic to us. Whilst the bell of happiness jewelry, a couple of latest people face a bright future, and offer my maximum honest blessings, i want you both a happy wedding! To tie the knot! Stunning moments last all the time, love till the days are old! I truly would like to provide a massive thumbs up for the coolest facts you have here on this publish. I can probable be coming once more on your weblog for more soon. We want each purchaser to have the option to recruit an task author efficaciously, without a trouble or inconveniences. 온카맨검증커뮤니티

  7. Spätné upozornenie: Maillot de football
  8. Spätné upozornenie: Maillot de football
  9. Spätné upozornenie: Maillot de football
  10. Spätné upozornenie: Maillot de football
  11. Spätné upozornenie: Maillot de football
  12. Spätné upozornenie: Maillot de football
  13. Spätné upozornenie: Maillot de football
  14. Spätné upozornenie: Maillot de football
  15. Spätné upozornenie: Maillot de football
  16. Spätné upozornenie: Maillot de football
  17. Spätné upozornenie: Maillot de football
  18. Spätné upozornenie: Maillot de football
  19. Spätné upozornenie: Maillot de football
  20. Spätné upozornenie: Maillot de football
  21. Spätné upozornenie: Maillot de football
  22. เปิดให้บริการกับผู้เล่น ด้วยระบบฝากถอน ออโต้ที่รวดเร็ว ไม่มีขั้นต่ำ จ่ายจริง มีให้เล่นทุกค่ายดังมาแรง ทดลองเล่นสล็อต รองรับทุกระบบ มีมากมายหลากหลายค่ายให้เลือกเล่น

  23. Spätné upozornenie: SEOSolutionVIP Fiverr
  24. Spätné upozornenie: SEOSolutionVIP Fiverr
  25. Spätné upozornenie: SEOSolutionVIP Fiverr
  26. Spätné upozornenie: SEOSolutionVIP Fiverr
  27. pg slot5g พีจีสล็อต ซึ่งก็คือแพลตฟอร์มเกมสล็อตออนไลน์ pg soft ว็บไซต์ pg slot สลากกินแบ่งออนไลน์ เปลี่ยนแปลงโดยคณะทำงานจากประเทศมอลตาที่ผลิตโดยบริษัท PG SOFT GAME ออนไลน์

  28. Spätné upozornenie: cage d'entrainement musculation
  29. Spätné upozornenie: corp de rêve femme
  30. Spätné upozornenie: bodytones
  31. Spätné upozornenie: machine hack squat
  32. Spätné upozornenie: cortexi
  33. Spätné upozornenie: Fiverr Earn
  34. Spätné upozornenie: Fiverr Earn
  35. Spätné upozornenie: Fiverr Earn
  36. Spätné upozornenie: Fiverr Earn
  37. Spätné upozornenie: Fiverr Earn
  38. Spätné upozornenie: fiverrearn.com
  39. Spätné upozornenie: fiverrearn.com
  40. Spätné upozornenie: fiverrearn.com
  41. Spätné upozornenie: fiverrearn.com
  42. Spätné upozornenie: fiverrearn.com
  43. köpa körkort, ta körkort i polen, köpa körkort utomlands, köpa svenskt körkort ,ta körkort utomlands, fake körkort, köpa falskt körkort, köpa körkort rumänien, utländskt körkort, körkort online, körkort bild
    körkort sverige ,svensk körkort ,köpa körkort i sverige ,falskt körkort ,köpa ett körkort, köp svenskt körkort ,kan man köpa körkort
    fejk körkort köra med utländskt körkort i sverige
    https://kopa-giltigtkorkort.com/

  44. Spätné upozornenie: cara daftar sdn bhd murah online ssm

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *