Výber mobilného internetu

Keďže sa čoraz častejšie stretávam s otázkou, ktorý mobilný vysokorýchlostný (a pokiaľ možno lacný) internet je najlepší, rozhodol som sa pár bodov k tomu zhrnúť do článku. Už na začiatku upozorňujem, že sa nedočkáte jednoznačnej odpovede ;) – vždy záleží na individuálnych požiadavkách. Takže..

Plošný mobilný internet u nás v súčasnosti poskytujú iba Orange a T-Mobile, pričom každý využíva inú technológiu. Tie ešte spomeniem ale opisovať nejdem, kto má záujem, nájde si ich na špecializovaných weboch – tu sa idem pokúsiť skôr o laické podanie so zrozumiteľnými pojmami aby si každý vedel vybrať sám. Dúfam, že sa podarí ;).

1, Neobmedzený internet

Mobilný internet v neobmedzenej forme prakticky neexistuje, sú služby s veľkým množstvom povolených dát, avšak tie sú drahé, cca 1.000,- (10 GB) až 2.400,- Sk (20 GB) mesačne.
Lacné internety sú dátovo obmedzené (1,5 – 2 GB), stoja do 500,- Sk mesačne a sú s viazanosťou. Bez viazanosti zvyčajne opäť stúpa cena a taktiež je nutné kúpiť za plnú cenu modem čo v tomto prípade nie je lacná záležitosť. Modem je zariadenie na príjem a prevod signálu, pripája sa k počítaču.

2, Teda obmedzený – koľko dát miniem?

Populárny Skype má prenos pri telefonovaní do 16 kB/s, to znamená 56 MB/hod. 1 GB potom vychádza na približne 18 hodín telefonovania. Internetové rádia môžu mať až 8-krát väčší prenos. Časté prezeranie multimediálnych stránok z dát odhryzne tiež svoj podiel – ako fotogalérie či dokonca videogalérie (YouTube). Obmedzenie 1,5 GB je teda v súčasnosti naozaj na hrane, každopádne pri troche pozornosti dokáže človek aj s týmto možnosti internetu plne využiť.

3, Technológie

Žiadny signál, žiadny internet – to napokon v rôznych formách platí pri každom spôsobe pripojenia.
T-Mobile ponúka službu Rýchly internet na technológií Flash-OFDM, Mobilný Orange Internet využíva UMTS/HSDPA (tzv. 3G siete). Obe technológie sú vysokorýchlostné – všetky bežné služby (web, mail, internetové telefonovanie, online rádio) idú plynulo.

4, Dostupnosť signálu – pokrytie

T-Mobile

  • Má najlepšie pokrytie vysokorýchlostným internetom na Slovensku.
  • K stolným (neprenosným) modemom sa dajú dokúpiť velké externé antény, ktoré môžu dostupnosť signálu zlepšiť.
  • Dalo by sa povedať, že je to „sólo“ technológia – mimo Slovenska sa takmer nikde nepoužíva, takže dátovy roaming s modemom k tejto službe je nevyužiteľný.
  • Ak signál Flash-OFDM nie je, modem sa neprepne na inú sieť, internet buď ide alebo nejde.
  • Mapa pokrytia: http://www.t-mobile.sk/sk/!pages.get?id=1285.

Orange

  • Pokrytie vysokorýchlostným 3G je slabšie ako pri Rýchlom internete od T-Mobile.
  • Výhoda je, že ide o často používanú technológiu, modemy k nej môžu bez problémov pracovať aj iných sieťach/krajinách. Niektoré biznis notebooky majú tieto modemy aj zabudované.
  • Ak sa stratí 3G signál, modem sa automaticky prepína na pomalšie siete. O vysokorýchlostný internet síce prídete, ale pripojený zostatene. Najskôr sa prepne na EDGE – ešte relatívne použiteľná rýchlosť, navyše s výborným pokrytím po Slovensku. Ak sa stratí EDGE, modem sa prepne na GPRS, čo je síce úplne pomalé ale funguje všade kde je signál na telefón :).
  • Mapa pokrytia: http://www.orange.sk/private/coverage/index.jsp?locale=sk.

5, Výber modemu

Tento výber je individuálna záležitosť, či potrebujeme mobilitu a minimálne rozmery, či univerzálnosť zapojenia, či nižšiu cenu. Vyberáme zo štyroch možností pripojenia k počítaču:

  • Ethernet / LAN / WiFi – veľké a ťažko prenosné zariadenia s externým napájaním určené na pevné použitie, zapojiteľné do každého PC alebo notebooku. Cez router (ak ho zariadenie nemá zabudovaný) je možné na internet pripojiť aj viacero počítačov v sieti.
  • USB – externé, zapojiteľné všade, zvyčajne malé. Veľmi univerzálne riešenie.
  • PCMCIA – karta pre staršie notebooky, žiadne prepájanie káblikmi, „vnútorne použitie“.
  • Express Card – ide o nástupcu PCMCIA, inak to isté, nachádza sa v novších notebookoch.

6, Záver

Ak by som to mal celé v skratke zhrnúť a zhruba doporučit, tak T-Mobile pre tých čo sa pohybujú v konkrétnych lokalitách kde majú overenú dostupnosť signálu, Orange pre tých, ktorí sú viac v rôznorodom teréne, na horských samotách alebo naopak na zahraničných cestách.

Jedna odpoveď na „Výber mobilného internetu“

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *