Tip: Creative MuVo T100

Každodenný MP3 prehrávač pre milovníkov hudby v pohybe? Znie to jednoducho, trh ponúka obrovské množstvo značiek a modelov – avšak nie vždy sú veci také zrejmé ako by sa mohlo zdať. Spoločnosti Creative sa však na jeseň podarilo uviesť model, ktorý si v kategórií ultraľahkých prehrávačov určite získa svojich užívateľov.

Creative MuVo T100

MuVo T100 pár

Prehrávač má tvar a veľkosť klasického USB kľúča, váha je skvelých 17,8 gramu a veľkým plusom je zabudovaný USB konektor. Napája sa internou LiIon batériou, ktorá stačí na cca 10 hodín prehrávania. Nabitie na plnú kapacitu trvá približne jednu hodinu. Dodáva sa vo viacerých farbách a v kapacitách 2 a 4 GB.

Ovládanie je vyriešené veľmi jednoducho, presne tak ako sa očakáva od prehrávača kde je prioritou hudba a len hudba. Malý štvorsmerný ovládač slúži na ovládanie hlasitosti a posunu skladieb, tlačidlo uprostred na spustenie prehrávania alebo pauzu, po krátkom podržaní taktiež na zapnutie a vypnutie.

Na bočnej strane vľavo je posuvný „dva a pol polohový“ prepínač. Prepnutie hore zapne režim náhodného prehrávania, posunutie dole (po ktorom sa prepínač sám vráti do strednej polohy) spôsobí skok do následujúcej zložky/adresára s hudbou v abecednom poradí – veľmi efektívne riešenie, vďaka ktorému sa dá jednoducho a rýchlo pohybovať vo veľkom množstve hudby aj bez informačného displeja.

Vpravo je tlačidlo efektu Bass Boost, ktorý zvyšuje dynamiku basov. Má tri úrovne, vypnutý-jemné zvýšenie-silnejšie zvýšenie. Jeho kvalita je dobrá, zvuk zvýrazní ale neskreslí – vývojári sa nesnažili dostať basy tam kde sa dostať nedajú – na nekvalitných slúchadlách rozdiel takmer nepočuť.

V balení okrem prehrávača nájdeme samozrejme aj slúchadla. Ich kvalita však za samotným prehrávačom ďaleko zaostáva. Ak sa chcete teda vyhnúť sklamaniu zo zlého zvuku, ani ich nedoporučujem použiť a rovno si treba zadovážiť iné. Pretože zvuk samotného prehrávača je výborný, po tom ako som zapojil stredne kvalitné slúchadla Sony MDR-E805 (dodávané kedysi k Sony minidiscu) sa už dalo hovoriť o počúvaní hudby.

Samotné používanie v praxi je vďaka nízkej váhe a zabudovanému USB konektoru radosť. Neexistujú žiadne obmedzenia, prehrávač takmer necítiť, kedykoľvek si u známych môžete hudbu alebo dáta z/do prehrávača nahrať. Kapacita až 4 GB vylučuje kompromis – cca 1.000 skladieb netreba obmieňať často, a vďaka efektívnemu ovládaniu sa v nich ani nestratíme. Rýchlosť zápisu vo Windows Vista je na úrovni cca 3 MB/s, čítania na 10 MB/s.

Samozrejme, nájdu sa aj mínusy, formáty sú obmedzené na MP3, WMV, WAV a Audible – podpora OGG Vorbis by určite potešila. K dokonalosti ovládania chýba už len možnosť skoku o adresár dozadu. Výdrž 10 hodín je na hrane, ale vďaka všadeprítomnému USB nie je problém v prípade potreby prehrávač kdekoľvek rýchlo dobiť a v súčasnosti sa v tejto kategórií viac ani dosiahnuť nedá – napr. podobný, ale omnoho drahší iPod shuffle má výdrž 12 hodín. „Kvalita“ slúchadiel už spomenutá bola, v tejto cenovej oblasti sa však zázrak čakať asi tiež nedal.

Ďalšie technické informácie a fotografie nájdete na stránkach produktu:
http://sk.europe.creative.com/products/product.asp?category=213&
subcategory=215&product=17043

alebo v návode na použite (windows html help – anglicky):
http://files2.europe.creative.com/manualdn/Manuals/TSD/10292/
0x491D225F/MuVo%20T100%20Users%20Guide%20English.chm

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *