Európsky týždeň mobility a Deň bez áut 2006

europsky-tyzden-mobility-2006.jpgV týždni od 16. do 22. septembra niekoľko desiatok európskych miest obracia svoju pozornosť k efektívnejšej a ekologickejšej doprave. Snahou je riešiť otázku nielen znečisťovania ovzdušia, ktorá môže byť (a v mnohých mestách už aj je) veľkým problémom v uzavretých uliciach veľkomiest, ale aj stále väčšiu preťaženosť mestskej dopravy.

Týždeň chce poukázať na to, že zvyšovanie životnej úrovne neznamená kvantitu v doprave ako je viac áut v rodine a časté používanie individuálnej dopravy ale hlavne jej kvalita. Kvalita vo forme rozvinutej hromadnej dopravy, s ktorou by nemala súvisieť len nemá preprava osôb ale spolupráca viacerých zložiek mestského života pri animácií atraktívnejšej existencie.

Využitie by našli mestské elektronické karty, ktoré by neslúžili iba na odčítavanie cestovného ale tiež ako vstupné či zľavy v systéme súvisiacom s pobytom v meste (kultúra, šport, vzdelanie – história). Návratnosť by bola v kvalitnejšom životnom prostredí obnášajúcom čistejší vzduch, zníženú hlučnosť, pokles nehodovosti i v uvedomelejšom a vzdelanejšom obyvateľstve.

Samozrejme na realizáciu i malej časti týchto myšlienok je potrebná podpora štátu a magistrátov. Na Slovensku sa však do tohtoročnej akcie nezapojilo ani jedno mesto. Nebudem špekulovať nad dôvodmi, snáď odpovedia sami. Otvorený dotaz na Ministerstvo životného prostredia nájdete na konci článku. Odpoveď dúfam nájdeme na stránkach ministerstva www.enviro.gov.sk, v prípade odpovede e-mailom ju zverejním i na tomto mieste.

Napriek absencii štátu, všetci ktorí by akciu chceli podporiť, tak môžu urobiť súkromne. Stačí v uvedenom termíne minimalizovať použitie auta a dňa 22. septembra nejazdiť vôbec. Rovnako poteší i šírenie myšlienky.

Informácie:
16. – 22. september 2006 – Európsky týždeň mobility
22. september 2006 – Svetový / Európsky deň bez áut
Iniciátor: EK, Rada Európy

Možnosť zaregistrovať sa pre mestá nájdete na oficiálnom webe akcie – www.mobilityweek-europe.org. Pre české mestá dávam do pozornosti stránku ich ministerstva – www.env.cz.

Doplnené, po ukončení ETM

Tesne pred akciou sa do nakoniec dve slovenské mestá do programu oficiálne zapojili. Napriek tomu, že prišli (oproti väčšine miest) s jednoduchším programom a neskoré zapojenie znížilo informačný význam alternatívnej možnosti dopravy, snahu Košíc a Prešova treba ohodnotiť pozitívne a veriť, že v budúcnosti budú len a len aktívnejšie.

Dotaz na Ministerstvo životného prostredia

Dobrý deň,
v dňoch 16. – 22. septembra prebieha Európsky týždeň mobility a Európsky deň bez áut. Podľa stránky www.mobilityweek-europe.org sa ho zúčastňuje niekoľko desiatok miest európskych štátov. Žiaľ zo slovenských tam nie je uvedené ani jedno. Prečo ministerstvo nepodporilo túto akciu, ktorá ponúka zaujímavú možnosť ako rozšíriť ekologické povedomie (nielen v otázkach ochrany ovzdušia ale i preťaženosti mestských infraštruktúr) medzi široké obyvateľstvo?

Odpoveď z ministerstva

Vazeny pan,
V zmysle zakona c. 211/2000 Z. z. o slobodnom pristupe k informaciam Vam odpovedam na Vasu ziadost nasledovne:
Ministerstvo zivotneho prostredia SR podporilo v roku 2006 mnozstvo akcii a podujati a na mnohych sa aj aktivne podielalo, mozete si ich prezriet na http://www.enviro.gov.sk/. Ak by Vas zaujimali pripravovane podujatia, tak mozete navstivit stranku: http://www.enviro.gov.sk/. Ministerstvo zivotneho prostredia SR nebude participovat na tejto akcii, aj ked je velmi zaujimava, pretoze sa v tomto pripade jedna vylucne o meststku kompetenciu. Odporucam Vam preto obratit sa s Vasim dotazom na jednotlive magistraty miest.
S pozdravom
Martin Lancik
Kancelaria pre styk s verejnostou MZP SR

Komentár

Ministerstvo si nad akciou umylo ruky. Tento prístup je na škodu, som si istý, že s minimálne informačnou podporou by mal projekt na Slovensku väčšiu šancu. Príklad si môžeme brať zo susedného Česka, kde ich ministerstvo vytvorilo propagačnú stránku (link v článku) a do Európskeho týždňa mobility sa zapojilo 15 miest, do Dňa bez áut dokonca 22.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *