Bylinky II.

bylinky-2-stastny-par.jpgLáska ide cez žalúdok.

Aby ste tú svoju prežili skutočne naplno, mali by ste sa postarať aby vám žalúdok a črevá fungovali na plné obrátky. Nemusíte hneď naháňať doktora, ani zázračné kvapky, či jogurty, ktoré vám trávenie zaručene upravia. Pomôže vám k tomu zopár byliniek bežne rastúcich len tak zadarmo v prírode.

bylinky-2-rumancek.jpgRumanček kamilkový

Rastie na poliach, lesných lúkach a aj u nás na záhrade. Možno aj u vás. Objaví sa najmä po zime bohatej na sneh, no a to tá tohoročná rozhodne bola. Môžete si ho však pomýliť s bežne rastúcim rumanom, rozoznáte ich ľahko: keď roztvoríte kvietok rumančeka, je dutý, pričom ruman má plný kvet. Pre tých, ktorý sa pretĺkajú svetom bez ujmy na zdraví najmä vďaka skvelému čuchu: rumanček má korenistú vôňu, kým ruman vonia tak nejak nijako.

Keď vás prepadne bruchabôľ, pripravte si zázračný zápar z jednej vrchovatej lyžičky na štvrť litra vody, krátko lúhujte, vypite a dobrú chuť! Zaiste sa vám uľaví a hneď budete mať chuť zaplniť si bruško nejakými dobrotami.

Rumanček alebo ľudovo aj kamilka je liek proti plynnatosti, hnačkám, bolestiam v brušku aj podbrušku. Používa sa ako všeliek pre malé deti. Treba ho zbierať za slnečného poludnia od mája až do augusta.

bylinky-2-nechtik.jpgNechtík lekársky

Krásny žltý až oranžový kvet. Dokonca vie predpovedať počasie – ak sa ráno o siedmej hodine kvietky zatvoria, bude cez deň pršať. Naši predkovia, ktorí nemali internet ani meteorologickú stanicu, chodili vyzvedať počasie od nechtíka. Vždy mi bolo ľúto túto bylinku odtrhnúť, keby sa dala uchovať stále rovnako čerstvá, asi by sa z nej čaje nikdy nerobili. Ale uchovať sa nedá a to je šťastie, lebo je liečivá a treba ju trhať a sušiť celú a v prípade potreby piť – vrchovatá lyžička sušenej bylinky na štvrť litra vody.

Pomôže vám najmä, ak ste trávili dovolenku v exotickej krajine, napili ste sa miestnej vody a teraz úzkostne pozeráte, kde sa nachádzajú najbližšie toalety. Okrem hnačky sa nechtík používa aj proti plesniam na nohách – to zas oceníte, ak ste dovolenku trávili na miestnom kúpalisku. V tom prípade treba nohy v zápare omývať.

bylinky-2-banan.jpgBanány

Banány nie sú bylinka, ale sú skutočne účinné, keď vás bolí bruško. Sú ľahko stráviteľné a aj vedci tvrdia, že podporujú rast nových buniek, ktoré vďaka banánom vytvárajú v žalúdku akýsi ochranný povlak. Sama som zázračnú moc banánov pár krát vyskúšala a súhlasím s vedcami, aj keď bunkám ani zamak nerozumiem.

Pri hnačkách sa odporúča táto štvorica potravín: banány, ryža, jablčný pretlak a sucháre. Banány pomáhajú takisto pri liečbe žalúdočných vredov. Navyše obsahujú draslík, potrebný pri vývine svalov. Preto ak máte práve za sebou poriadnu letnú túru a nohy vám horia od únavy, zjedzte zo dva banány a vyhnete sa boľavej svalovici.

Držím vám palce, aby ste sa riadne bylinkovo potravinovo pripravili na vašu letnú lásku a aby vám prešla cez celkom zdravý žalúdok. Brušku takisto neprospieva prílišné vysedávanie pred monitorom a tak vám odporúčam vybehnúť na slnko, ktorého máme toho leta požehnane.

Krásny deň!

Zuzana

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *